Wat wij voor jou kunnen doen?

Gastrostomiesonde

De neus-maagsonde is een dun buisje dat via de neus, keel en slokdarm in de maag uitkomt. Het wordt gebruikt voor de toediening van sondevoeding, vocht of medicatie. De thuisverpleegkundige plaatst de maagsonde en voert de nodige verzorging uit.

Gastrostomiesonde met ballon vervangen

Een PEG-sonde of een Percutane Endoscopische Gastrostomiesonde geeft via de huid rechtstreeks toegang tot de maag. Een ballon aan de binnenkant van de maag zorgt ervoor dat de sonde er niet uitvalt.

De verpleegkundige wisselt de sonde op voorschrift van de arts. Ook de wondzorg ter hoogte van de sonde neemt onze thuisverpleegkundige op.

Suprapubische sonde

Een suprapubische katheter is een blaaskatheter die door de buikwand in de blaas wordt gebracht. Aan het uiteinde van de blaaskatheter zit een ballon. De ballon wordt opgeblazen en zorgt ervoor dat de blaaskatheter er niet kan uitvallen.

Een suprapubische sonde dient op voorschrift van de arts vervangen te worden. De wissel is vrijwel pijnloos en wordt thuis uitgevoerd door een verpleegkundige. De verpleegkundige zal, indien nodig, de nodige wondzorg uitvoeren bij de suprapubische sonde.

Sonde installeren en spoelen

Met behulp van een blaaskatheter wordt er vloeistof (eventueel met medicatie) in de blaas gebracht. Bij een blaasspoeling loopt de vloeistof onmiddellijk weg. Indien de vloeistof enige tijd in de blaas blijft zitten, wordt er gesproken van een blaasinstillatie. De verpleegkundige voert de handeling uit op voorschrift van de arts.

Blaassondage

Bij een blaassondage wordt een sonde in de blaas gebracht. Er zijn verschillende soorten sondes:

  • Eenmalige sonde
  • Verblijfssonde via de urinebuis
  • Verblijfssonde via de buikwand (suprapubische verblijfssonde)

Onze verpleegkundige zal jou en je mantelzorger ondersteunen in de zorgen rond sondage. Zo kan hij/zij de sonde zelf inbrengen, vervangen en verzorgen of ondersteunt de verpleegkundige jullie in het aanleren van zelfsondage. Daarnaast informeert de verpleegkundige hoe de terugbetaling van het materiaal werkt en hoe eventuele infecties te voorkomen.

Sondes en sondevoeding aanvragen

Over de aanvraag

Moet de zorg binnen de 48u of in het weekend opgestart of aangepast worden? Geef dit dan telefonisch door. Wij zijn 24u/24 en 7d/7 bereikbaar via: 078 15 25 35.

Over de klant

Voor wie is deze dienst of zorg bedoeld?

Vul hier de contactgegevens in van de persoon die we mogen contacteren bij vragen of updates over deze aanvraag.

Veelgestelde vragen

Parenterale voeding, ook wel TPN (totale parenterale nutritie) genoemd, is een kunstmatige, totale voeding dat via de bloedbaan wordt toegediend wanneer enterale voeding (via het maag-darm-stelsel) niet (meer) mogelijk of onvoldoende is.

De intraveneuze voeding bevat alle noodzakelijke bestanddelen en kan als behandeling toegediend worden bij ziekte, problemen met de spijsvertering of het absorptievermogen of na een operatie.

De arts kan beslissen om de behandeling thuis verder te zetten. Dit is zeker mogelijk, doch betreft het een complexe aangelegenheid die niet risicoloos is. We raden dan ook aan om zeker de hulp en ondersteuning van een thuisverpleegkundige in te roepen. i-mens beschikt over een team van verpleegkundigen die specifiek opgeleid zijn om dergelijk zorgen bij u thuis op te starten. Zij vertrouwen de zorg nadien toe aan hun collega’s die vanaf dan de zorg dagelijks opnemen. Ze bieden niet alleen hulp bij het aan- en afkoppelen van de voeding, al dan niet met behulp van een voedingspomp, ze staan ook in voor het wisselen van de leidingen en het verzorgen van het insteekpunt van de katheter. Dit gebeurt steeds in nauw overleg met het ziekenhuis en de huisarts.

Sondevoeding is een volwaardige alternatief van voeding dat in vloeibare vorm via een sonde (buisje/slangetje) rechtstreeks in de maag of darmen toegediend wordt. Deze vervang- of aanvullende voeding bevat alle voedingsstoffen dat het lichaam nodig heeft, zoals energie, eiwit, vet en koolhydraten, maar ook vocht, vitamines en mineralen. Andere soorten kunnen ook vezels, extra vetten of extra eiwitten bevatten.

Wanneer je door ziekte, ondervoeding of als behandeling na een operatie sondevoeding krijgt toegediend en de arts bepaalt om deze zorg thuis voort te zetten, staan wij klaar om je hierin te ondersteunen.

We beschikken over een team aan verpleegkundigen die specifiek opgeleid zijn om dergelijk zorgen bij u thuis op te starten. Zij vertrouwen de zorg nadien toe aan hun collega’s die vanaf dan de zorg dagelijks opnemen. Ze kunnen je enerzijds helpen bij het aan- en afkoppelen van de sondevoeding, al dan niet met behulp van een voedingspomp. Anderzijds staan ze ook in voor het wisselen van de leidingen en het verzorgen van het insteekpunt van de sonde. Dit gebeurt steeds in nauw overleg met het ziekenhuis en de huisarts.