Wat kunnen wij voor jou doen?

Hulp bij urine- en stoelgangsverlies

Urine- en stoelgangverlies kunnen verschillende oorzaken hebben. De thuisverpleegkundige zoekt, samen met jou en de arts, naar een manier om de ongemakken te verhelpen of te verminderen. In geval van urineverlies, bijvoorbeeld, kan blaastraining met ondersteuning van de thuisverpleegkundige een oplossing zijn. Voor urine- en stoelgangverlies zijn er ook verscheidene hulpmiddelen, zoals verbanden en broekjes, die je comfort verhogen. We beslissen steeds samen welke aanpak jou het meest vooruit helpt.

Constipatie

Het tegengestelde probleem van stoelgangverlies is constipatie of obstipatie - in de volksmond ook verstopping. Het betekent dat de stoelgang bemoeilijkt is en je lichaam die niet natuurlijk kan afvoeren. Om het proces te stimuleren, kan je op voorschrift van de arts een lavement krijgen. Dat is een darmspoeling: het inbrengen van een darmprikkelende vloeistof in de darmen via de anus. Een thuisverpleegkundige kan dat lavement toedienen.

Soms is het nodig om de stoelgang handmatig te verwijderen en zo een vlotte afvloei te bevorderen. Je krijg steeds duidelijke toelichting van de thuisverpleegkundige, die dat in samenspraak met de arts uitvoert.

Hulp bij urine- en stoelgangverlies aanvragen