Afscheid nemen aan de schoolpoort: 5 tips

Door Janneke Verbeke

Afscheid aan de schoolpoort

Terug naar school. Voor veel kinderen én ouders een spannend moment. Maar hoe ga je hier best mee om? Je mag nog de beste voorbereiding op punt gezet hebben, wenmomenten en kennismaking met de juf of meester achter de rug hebben, voor veel kinderen is dit een heel moeilijk moment. De spanningen zijn 's ochtends al vroeg te merken. Vaak komen ze er via traantjes uit en wordt afscheid moeilijk.

Een 1ste schooldag voor een peuter, kleuter of zelfs oudere kinderen? Het kan nog altijd spannend zijn.

5 tips om afscheid te nemen aan de schoolpoort

  1. Stem op voorhand af met school en de leerkracht rond de aanpak hierrond. Veel scholen laten het toe dat ouders nog even mee in de klas kunnen komen ’s ochtends en/of deel kunnen nemen aan het kringgesprek.
  2. Het is belangrijk dat kinderen de juiste en nodige info krijgen. Zeg bijvoorbeeld "Mama gaat even mee in de school of in de klas, dan moet mama gaan werken en blijf je bij de juf en de kindjes, na het koekje komt mama jou weer halen." Het is helpend wanneer dit bijvoorbeeld in de klas ook visueel wordt gemaakt zodat kinderen hier de nodige voorspelbaarheid rond krijgen.
  3. Rond voorspelbaarheid helpen ook bepaalde ochtendrituelen. Bijvoorbeeld een geheime handafdruk bij het afscheid, huppelend naar de klas … vooral iets dat jullie samen hebben afgesproken.
  4. Wanneer er traantjes zijn, is het zeker oké om hier even aandacht en tijd aan te geven. Het is oké dat je kindje dit spannend vindt, je mag dit ook benoemen. Tegelijk mag je ook je vertrouwen meegeven, je weet dat je kindje een fijne tijd zal beleven. Probeer de overgang naar de juf speels en rustig te laten verlopen: naar de juf toe vliegen, met een handpop contact leggen … Je hoeft niet nodeloos lang te blijven wanneer er traantjes zijn of zo lang ze er zijn, maar probeer erop te vertrouwen dat ook de leerkracht die traantjes kan opvangen.
  5. Verbinding doorheen de dag. Zoek iets dat symbool staat voor de verbinding met thuis. Een hartjes-knopje op het handje, een simpel armbandje die jullie hebben gemaakt, een tekening in de boekentas …

Wat doe je best niet aan de schoolpoort

  • Je kind zomaar uit je armen laten trekken. Voor een kind voelt dit erg onveilig.
  • Weggaan zonder dat je kind het ziet of merkt. Voor je kind is dit een breuk in het vertrouwen, wat een negatief effect kan hebben op volgende afscheidsmomenten.
  • Je boos maken, zelf in paniek geraken, opjagen, eisen dat je kind stopt met huilen … Dat maakt het afscheidsmoment alleen maar meer stressvol voor een kind. Wees jezelf bewust dat die traantjes normaal zijn, je kind wat tijd nodig heeft voor die overgang te maken en jouw rust en vertrouwen net nodig heeft om zich op zijn gemakje te voelen.

Heb je nog vragen over opvoeding?

Onze opvoedingscoaches helpen je graag.

Stuur ons een bericht

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer