Steun onze mantelzorgers en verzorgers

Mantelzorgers zorgen voor iemand anders. Dat is in dagen van corona niet anders. Maar door de gezondheidscrisis en alle voorzorgsmaatregelen komen er nieuwe zaken op hen af. De draagkracht van mantelzorgers wordt op de proef gesteld tijdens deze periode.

Mantelzorgers behoren soms zelf tot een risicogroep voor besmetting, of komen ze vaak in contact met mensen die kwetsbaar zijn voor het coronavirus.

Vandaar dat we een warme oproep doen om mantelzorgers en hun zorgvragers zoveel mogelijk te ondersteunen. Wat kan je voor hen doen?Via verbondenheid en samenhorigheid kunnen we samen het hoofd bieden tegen corona en tegen sociale isolatie.

Vraag – hoe het gaat via een telefoontje of (WhatsApp of Facebook) berichtje

Ken je mensen in de buurt die zorgen voor iemand? Vermoed je dat het voor hen de komende tijd lastig gaat zijn? Laat even van je horen en vraag hoe het met hen gaat. Een kort berichtje kan al deugd doen. Veel mensen hebben in deze periode nood aan een luisterend oor om even hun hart te luchten.

Een briefje in de bus

Wil je vrijblijvend je hulp aanbieden, maar heb je geen telefoonnummer? Leg een briefje in de bus met je naam en telefoonnummer en vermeld dat je wel even naar de post, de apotheek of de winkel wil gaan indien nodig. Hou steeds de nodige voorzorgsmaatregelen in acht (voldoende afstand, drukte en kleine ruimts vermijden en was op voorhand grondig je handen).

Boodschappen doen?

Behoor je niet tot de risicogroep? Het advies geldt om hoe dan ook binnen te blijven. Ga je toch buiten? Hou dan voldoende afstand met anderen en vermijd drukke en kleine ruimtes. Vraag vooraf even na of een mantelzorger of zorgvrager ook iets nodig heeft.

Maak een videoboodschap

In deze digitale tijden kan je de boodschap ook wat hipper aankleden. Maak een leuke videoboodschap, Facetime of Skype met je familie of vrienden in een zorgsituatie of spreek een boodschap in via WhatsApp. Elk digitaal kanaal om van je te laten horen, maakt het verschil.

Deel verhalen van verbondenheid

Krijg je maar niet genoeg van solidariteit en verbondenheid ten tijde van corona? De Vlaamse Ouderenraad zette een aantal succesverhalen van solidariteit van zorgverleners, mantelzorgers en zorgvragers op een rij. Deel de verhalen of laat je inspireren.

Vrijwilligersverzekering

Om de golf van solidariteit tegemoet te komen en alles veilig te laten lopen, voorziet de Vlaamse overheid een gratis vrijwilligersverzekering vanaf zondag 15 maart tot en met vrijdag 3 april.

Ook interessant