Positief bevallen in coronatijden

Maak kennis met Sofie, 36 jaar jong en dierenarts.

Ik heb mijn vriend 2,5 jaar geleden leren kennen en deze zomer hebben we beslist om aan kindjes te beginnen. We hadden het geluk dat we snel zwanger geraakten.

Sofie is sinds kort een kersverse mama. Ze is op maandagochtend 20 april in het ziekenhuis bevallen – 8 dagen overtijd – van een flinke dochter (52 cm en 3,7 kg).

De bevalling is vlot verlopen. Het plan was om zondagavond voorzichtig op te starten met Prostin (middel om bevalling op gang te brengen). Maandagochtend gingen we bekijken wat effect hiervan was.

Mijn vriend en ik dachten nog een rustige nacht te hebben.

Een lange ‘inleiding’ was niet aan de orde. Het liep iets anders dan verwacht, en gelukkig is het allemaal veel natuurlijker verlopen. Zondagavond rond 23.30 uur had ze vanzelf 3 cm ontsluiting. Er werd beslist om toch 1 tablet in te brengen en al vrij snel kwam alles in een stroomversnelling. Om 3 uur werd een epidurale geprikt omwille van de vrij intense weeën en om 6.10 uur is hun dochtertje geboren.

Alles is dus goed verlopen.

Het ziekenhuis had graag dat ze diezelfde avond al naar huis gingen, maar dat leek voor het kersvers gezin wat te vroeg. De mensen van het ziekenhuis waren heel begripvol en lieten de ouders toch nog een nachtje blijven.

Waarom dit verhaal?

11 dagen voor de bevalling kreeg Sofie te horen dat ze covid-19 positief testte. Ze had op dat moment geen symptomen. Eind maart had ze licht verhoogde lichaamstemperatuur gehad, maar het werd snel beter. Daarna zwakte haar geur af en kreeg ze een hoest.

Over covid-19 bestaan er nog heel wat vraagtekens.

Sofie had de schrik goed te pakken, want niemand heeft duidelijke antwoorden op de vele vragen:

  • hoelang blijft iemand besmettelijk
  • kan ik immuniteit doorgeven aan mijn baby
  • is deze immuniteit voldoende om mezelf en mijn baby te beschermen

Zowel de huisarts als de gynaecoloog hebben haar de hele tijd goed geholpen en zo goed als mogelijk haar vragen beantwoord.

Ze stellen haar gerust en laten vooral blijken dat iedereen klaar staat om haar en haar partner te helpen.

Deze covid-19 positieve status was belangrijk om te weten, zodat ze geen andere patiënten in het ziekenhuis zou besmetten.

Iedereen in het ziekenhuis was lief en heel hulpvaardig. Maar gewoon het feit dat iedere medewerker daar staat in pak en masker, maakt het een vreemde ervaring. Bovendien wil je niemand tot last zijn. En als je dan nog weet dat het toch twintig minuten duurt eer ze hun beschermend pak volledig aan en af hebben … dan probeer je hen zo weinig mogelijk lastig te vallen.

Sofie moest zo snel als mogelijk het ziekenhuis verlaten.

Virginie heeft me een grote pak gemoedsrust gegeven.

Je doet beroep op een vroedvrouw van i-mens?

Het is Sofie’s eerste kindje en net zoals elke mama zit ze met veel onzekerheden. Er is geen voorgaande ervaring. Je hoopt dat alles goed gaat, maar er kunnen altijd complicaties optreden. Iedere kersverse moeder maakt zich zorgen om de baby., zowel voor als na de bevalling.

Daarom is Sofie in de eerste plaats heel opgelucht dat vroedvrouw Virginie verder langskomt. Virginie geeft haar een grote pak gemoedsrust.

Het gegeven dat Sofie covid-19 positief is, beïnvloedt haar beleving van het ouderschap. Corona heeft die zorgen extra aangewakkerd. Maar omdat er nog zo weinig over geweten is, probeerde ze het zoveel mogelijk naast haar neer te leggen.

Je voelt je een beetje vies, dat je het virus hebt. Je bent een mogelijke besmetter. Dat is wel minder leuk.

Zowel de huisarts, de gynaecoloog en de kinderarts verwachten weinig problemen voor de baby. Het hielp natuurlijk dat Sofie al laat in de zwangerschap ziek geworden is en dat de symptomen vrij mild waren. Het besmettingsgevaar werd gelukkig lager met de dag dat ze later geboren werd.

Er zijn antistoffen in het navelstrengbloed gevonden, dus is de kleine meid hopelijk daardoor beter geholpen. Maar ook hier is geen duidelijkheid over.

Heb je goede raad voor zwangere vrouwen in het algemeen?

Bespreek al je zorgen met de juiste persoon: partner, arts, familie, vroedvrouw … en verzorg jezelf. Niet panikeren over dingen die je toch niet kan oplossen of controleren.