Pijnverlichting bij bevalling

Niet elke vrouw ervaart de bevalling als (heel) pijnlijk. Maar bevallen kan best pijnlijk zijn. Hieronder bekijken we eens in de diepte vanwaar die pijn komt en wat je eraan kan doen!

Waarom voelen we pijn

De pijn tijdens de bevalling komt omdat je baarmoedermond erg gevoelig is. En die baarmoedermond wordt onder druk geopend. Je kan de weeën voelen in je onderbuik, rug of op beide plekken. Door het groeien van de baarmoeder zijn de banden waaraan die hangt erg gespannen. Die banden lopen van de baarmoeder naar het bekken. Tijdens de weeën trekt de baarmoeder zich samen waardoor de banden nog meer opspannen. De pijn van de weeën kan uitstralen naar de plekken in het bekken waar de banden zijn aangehecht. Je kan de pijn daardoor voelen bij je schaambot, laag in je rug of in je bovenbenen. Aan het begin van de bevalling is de pijn licht en onregelmatig. Later worden de weeën krachtig en regelmatig.

Je lichaam beschikt wel over een eigen pijnstiller. Endorfine is een natuurlijke morfine die maakt dat je de pijn van de bevalling beter kan verdragen. Hoe minder verzet tegen de pijn, hoe meer ontspanning en endorfine. Hoe sterker je weeën, hoe meer endorfines. Ook je baby krijgt deze natuurlijke pijnstiller endorfine mee via de moederkoek, placenta.

De meeste arbeiden bouwen op en gaan van lichte weeën naar sterker weeën. Zo kan je lichaam en je baby wennen en stijgen de endorfines ook mee met de intensiteit van je weeën! Je natuurlijke pijnmedicatie!

Wat bij hevige pijn?

  • Blijf jezelf voorhouden welk doel de pijn heeft. Iedere wee brengt de geboorte van je kind dichterbij.
  • Denk aan de endorfines die jij aanmaakt en je doorgeeft aan je baby.
  • Blijf jezelf inprenten dat je het aankan. En dat de pijn weer zal wegtrekken. De pijn kan inderdaad heftig zijn, maar verdwijnt altijd na 1 minuut. Je krijgt ALTIJD even een pauze tussen elke wee.

Een rustige omgeving is belangrijk.

  • Andere mensen kunnen je op een zeker moment beginnen irriteren. Bespreek dat van te voren en vraag ze indien nodig om weg te gaan of om zich op de achtergrond te houden. Je hebt je concentratie nodig om de weeën op te vangen. Sommige mama’s vinden nabijheid van mensen net fijn en geruststellend. Dit is voor iedereen anders. Geef aan waar jij je goed bij voelt.

Zoek een voor jou fijne houding om de weeën op te vangen.

  • Schaam je niet voor geluiden die je maakt of houdingen die je aanneemt.
  • Alles wat voor jou goed voelt, helpt je. Niets is raar.

Massage

Massage ontspant je en maakt je bewuster van wat zich in je lichaam afspeelt. Een massage is een gestructureerde manier van aanraken. Je partner gaat met de handen over je huid of kleren en oefent daarbij druk uit op onderliggende spieren. Massage helpt ook blokkades opheffen. Dat is belangrijk als je het tijdens de baring even niet meer ziet zitten. Massage drijft afvalstoffen af. Daardoor versoepelen je spieren wat en komt je lichaam weer meer in balans.

Veel vrouwen vinden het ook prettig dat ze zich op de masserende handen van hun partner kunnen concentreren. Dat leidt de aandacht van hun pijn af.

Houdingen

Probeer in het begin van de weeën zo lang mogelijk rond te lopen en bezig te blijven. Als dat niet meer lukt, zoek je gewoon een gezellig plekje op en neem je een gemakkelijke houding aan. Laat als het kan de zwaartekracht zijn werk doen en open je bekken. Zo krijgt je baby zo veel mogelijk plaats.

Mogelijke houdingen zijn:

  • op een bal zitten en/of op de bal leunen terwijl je op je knieën zit
  • omgekeerd op een stoel zitten
  • op je knieën en handen steunen
  • op je zij liggen.