Onderwaterbevalling

De manier waarop je bevalt is een belangrijke beslissing voor iedere moeder. Meer en meer moeders kiezen voor een onderwaterbevalling. We zetten hieronder even alle feiten op een rijtje!

Waar bevallen

Zowel thuis als in het ziekenhuis kan je ervoor kiezen om onder water te bevallen. Thuis gebeurt dat in je eigen bad of in een soort zwembadje dat je kan huren of kopen. Een onderwaterbevalling is niet in elk ziekenhuis mogelijk. Het ziekenhuis moet over een ‘beval-bad’ beschikken. Dat is niet hetzelfde als een ontspanningsbad (om weeën op te vangen), waarover tegenwoordig zowat elk ziekenhuis beschikt. Vraag dus zeker na bij je gynaecoloog. 

Waarom onder water bevallen?

  • Natuurlijke pijnbestrijding.
  • Ontspannend: de hormonen stromen beter, de weeën zijn gecoördineerder, de arbeid is efficiënter.
  • Meer bewegingsvrijheid.
  • Minder stress bij je baby.
  • Weefsel van het perineum en vagina worden soepel. Minder kan op inscheuren.

Warmte/water

Je kan in water bevallen, maar je kan een bad ook alleen voor de ontsluiting gebruiken of om alleen de weeën op te vangen. Je kan ook gebruik maken van de douche. Voordeel daarbij is dat je de douchekop op de meest pijnlijke plek kan richten. Let op: ga niet te vroeg in bad of douche. Indien je twijfelt of je effectief in arbeid bent of het voorweeën zijn kan het dan wel weer helpen om een bad te nemen. Indien het echt zo ver is kan het warme bad ervoor zorgen dat de arbeid voortzet. Indien het voorweeën zijn, zullen de weeën stoppen.

Water werkt ontspannend en pijnstillend. Zo benut je de weeën optimaal en heb je minder pijn. In een bad liggen geeft bovendien een fijn, gewichtloos en vrij gevoel. Veel vrouwen vinden een bad prettiger dan de klassieke bevallingstafel. Ze voelen er zich vrijer en meer ontspannen. Een ander voordeel van warm water als pijnstilling is dat er geen medicijnen of naalden aan te pas komen.