Steun aan de actievoerders: draag zorg voor wie in de zorg werkt

Jobstudent thuisverpleging Luna dauerbinde

Op 31 januari 2023 stappen de medewerkers uit zorg en welzijn op in een grote betoging in Brussel. Onder de leuze “Non-profit vollenbak vooruit” willen ze aangeven dat het in zorg en welzijn zo niet langer kan. De vakbonden pleiten voor meer personeel, betere lonen en investeringen in zorg, welzijn en cultuur. Als werkgevers kunnen we het grootste deel van hun eisen bijtreden.

Corona – nu al bijna 3 jaar geleden – luidde een bijzonder moeilijke periode in voor al wie in de sector werkt. Medewerkers gingen tot het uiterste. Eerst waren er witte lakens en handgeklap, later verstomde het applaus en bleef de frustratie omdat de zo verdiende adempauze nooit kwam. Sinds de ergste golven van corona gingen liggen kampen alle sectoren in zorg en welzijn immers met een gigantische structurele personeelskrapte.  

Personeelsschaarste in de zorg is geen nieuw begrip. Alleen lijkt de vicieuze cirkel zich almaar meer te sluiten. De uitstroom in het beroep is groter dan de instroom; er is een groeiende en complexere zorgvraag, vacatures raken niet ingevuld, de werkdruk stijgt voor zij die in het beroep staan; daardoor is er meer ziekteverzuim en vervroegde uitstroom. Gevolg: nog minder personeel beschikbaar en beroepen die als zwaar en onaantrekkelijk worden gepercipieerd door jongeren… 

De toegang tot zorgberoepen moet eenvoudiger met aantrekkelijke oplossingen op maat voor wie uit andere sectoren wil instromen. Onder supervisie kunnen veel competenties ook ontwikkeld worden op de werkvloer. Zij-instromers proeven meteen van de job én zijn bovendien veel sneller inzetbaar voor organisaties.

- Karin van Mossevelde, algemeen directeur i-mens

Meer dan ooit groeit het inzicht dat we als samenleving bijzondere zorg moeten dragen voor wie nu in zorg en welzijn werkt. Zodat we ook hen niet massaal kwijtspelen. En dus moeten we het werk werkbaarder maken en druk van de ketel halen. Zodat onze medewerkers zich gewaardeerd weten, zodat ze zich goed voelen in hun job en niet voortdurend naar adem moeten happen. We moeten als werkgevers kunnen garanderen dat onze medewerkers hun werk veilig, goed en kwalitatief kunnen doen.  

Neem dogma’s weg zodat de beschikbare medewerkers zich kunnen concentreren op hun deskundigheid en zorg voor voldoende ondersteuning zodat de werkdruk haalbaar blijft.

- Karin Van Mossevelde, algemeen directeur i-mens

Daarom steunen de werkgevers uit de social profit de meeste eisen van de vakbonden. We moeten de loons- en arbeidsvoorwaarden kunnen herbekijken, bijvoorbeeld de vergoedingen voor onregelmatige uren en voor verplaatsingen naar het werk. Een aangepaste regelgeving moet ervoor zorgen dat de middelen niet gaan naar commerciële partners, maar rechtstreeks naar de medewerkers vloeien. En ja, we moeten ook durven bekijken welke zorg we kunnen bieden in tijden van schaarste. Want het werk moet haalbaar, werkbaar blijven met een gepaste verloning.