i-mens legt memorandum met 85 aanbevelingen op de politieke tafel

Door Joris Wauters

Op 9 juni zijn er politieke verkiezingen. Daarna zullen de nieuwe Vlaamse en federale regeringen hun bestuursakkoord schrijven met initiatieven voor de periode 2025 – 2030. Ook plannen over de toekomst van de zorgsector zullen daarin opgenomen worden.

Als grote zorgorganisatie denkt i-mens graag mee over die toekomst. Daarom schreven we een zogenaamd ‘Memorandum’. Daarin doet i-mens niet minder dan 85 gemotiveerde aanbevelingen aan de politiek.

Er zijn algemene aanbevelingen, bijvoorbeeld over de financiering van de sector of over de arbeidsmarkt. Er zijn ook concrete aanbevelingen per dienstverlening die we aanbieden, zoals bvb. gezinszorg, thuisverpleging, poetshulp met dienstencheques enz.

Alle 85 aanbevelingen moeten onze sector verstevigen, bijdragen aan de zorg voor en het welzijn van iedere inwoner van ons land, en de zorg die we aanbieden kwaliteitsvol, toegankelijk en betaalbaar houden.

De visie van i-mens is duidelijk: in de toekomst zullen steeds meer mensen thuis oud worden, en daar zorg nodig hebben. De zorg van morgen speelt zich grotendeels af in onze huiskamers, de klok rond. Om dat mogelijk te maken moet de thuiszorg versterkt worden en de wetgeving veranderen: we moeten afstappen van een prestatiegerichte financiering en evolueren naar een meerlagig financieringsmodel met forfaitaire basis dat samenwerking, preventie en geïntegreerde zorg bevordert.

We vragen ook regelluwte om te experimenteren met nieuwe vormen van zorg: innovatieve zorgtechnologie, maar evenzeer collectieve zorg of zorg op buurtniveau. Daarnaast vragen we ook meer ondersteuning voor informele zorgnetwerken. Zij zullen een belangrijke aanvullende rol spelen in de zorg van morgen.

Download en lees het memorandum hier >