Bewust alleenstaande mama Stephanie is goed omringd

Door Eline De Baets

Kraamhulp Sharon met alleenstaande mama Stephanie

Als enige ouder van haar dochters Annaëlle en Roméé, staat Stephanie er niet alleen voor. Haar sociaal netwerk, vroedvrouw en kraamhulp nemen regelmatig de zorg uit handen.

Elke ouder heeft een 'village' nodig

Stephanie (36) is bewust alleenstaande mama van Annaëlle (2,5). In oktober vorig jaar kwam er een 2de spruit bij, Romée.

“Vaak krijg ik de opmerking: ‘Amai, chapeau dat je dat allemaal alleen doet’, maar dat is dubbel voor mij. Ik ervaar de zorg voor m’n kindjes niet als een last. Mama worden was een droom, dus ik geniet van elk moment samen. Wat niet wil zeggen dat ik niet eens kan vloeken of puffen.”

“Gelukkig ben ik goed omringd. ‘It takes a village to raise a child’, zeggen ze wel eens. Ik kan je vertellen dat je je ‘village’ echt wel nodig hebt. Of je nu alleen of met 2, bewust of onbewust voor het ouderschap kiest. Ik ben hierin geen uitzondering.”

Stephanie verhuisde recent naar het appartement boven het bedrijf van haar ouders. Ze zien elkaar dagelijks. “Het was eigenlijk mijn mama haar voorstel om naar hier te verhuizen, maar ik ben erg blij met de beslissing. Ik zou niet weten wat doen zonder hen.”

Gelukkig bestaat er ook kraamhulp

Stephanie stond erop dat haar vertrouwde kraamhulp Sharon opnieuw langskwam na de geboorte van Romée.

Het is fijn om Stephanie te zien evolueren als mama. Ik verwen haar graag met een gebakje of me-time moment, want dat verdient ze.
- Sharon, kraamhulp

Zo kan Stephanie even zorgeloos genieten. “Een lang warm bad nemen, even bijslapen, mijn oudste dochter van school halen of eens alleen winkelen zonder baby ... Dat voelt echt als een uitstap. Ondertussen krijgt Romée een badje, is mijn huis proper en staat er eten op de tafel. Ik ga Sharon echt missen als de kraamzorg erop zit.”

Hulp vragen blijft moeilijk

Stephanie geniet van de extra ondersteuning, maar vindt het toch moeilijk om hulp te vragen. “Ik geef toe dat ik er niet vaak gebruik van maak. Ik heb gekozen voor het bewust alleenstaand ouderschap, dus ik wil alles zoveel mogelijk zelf doen."

“Er is minder tijd voor ‘me-time’, maar ik zou het niet anders willen. Die momenten komen wel terug. Annaëlle startte net in de kleuterklas. Dat betekent meer tijd voor mij en Romée. En ook voor nieuwe leden van mijn ‘village’ of vangnet, want de ‘playdates’ komen er ook aan.”

Wil jij net als Stephanie ook kraamzorg na je bevalling?

Lees meer over kraamhulp
Stephanie met haar dochters Annaëlle en Romée

Aanvullende diensten

Ook interessant