Kooktip Zwangerschap Vitamineboost

Hieronder vind je een recept voor een salade van forel en flageoletten met walnootvinaigrette: wat een vitamineboost!

462 calorieën

38 g eiwitten

24 g vetten (3g verzadigde vetten)

24 g koolhydraten

9 g voedingsvezels

540 mg natrium

Vitamine A is goed voor de ontwikkeling van de ogen. Let op voor overdosering!
Vitamine C zorgt voor een vlotte genezing van wonden en breuken, bevordert de weerstand en de opname van ijzer.

Calcium bevordert de vorming van het botweefsel.
IJzer is belangrijk voor vrouwen met bloedarmoede.
Vitamine E vergroot de weerstand en de aanmaak van rode bloedcellen en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Vitamine D bevordert de groei en de tand- en botontwikkeling van de baby.

Bereidingstijd

Voorbereiding: 20 minuten. Bereiding: 15 à 20 minuten.

Ingrediënten

  • 3 forellen van circa 280 g
  • 6 takjes peterselie
  • 6 tomaten, ontveld, ontpit en in stukjes van 5 mm gesneden
  • 45 g walnoten, in stukjes en licht geroosterd
  • 6 plakjes citroen
  • 3 blikken flageoletten
  • 3 el bieslook/peterselie
  • Zout en versgemalen peper

Voor de vinaigrette:

  • 3 el walnootolie
  • 3 el witte wijnazijn
  • 3 el olijfolie
  • 1½ teentje geperst knoflook

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Leg de forellen op een groot stuk met olie ingevette aluminiumfolie, stop de plakjes citroen en de takjes peterselie in de buikholte en bestrooi de vis binnen en buiten met peper en zout.
  • Vouw de folie losjes dicht en bak de vis in 15 à 20 minuten gaar (prik een vork naast de graat: de vis moet uiteenvallen, maar wel nog vochtig zijn).
  • Laat de vis afkoelen. Verwijder het vel en de graten, verdeel de vis in stukken en bestrooi flink met peper en zout.
  • Giet de bonen af, spoel ze en dep ze droog met keukenpapier. Leg ze samen met de blokjes tomaat in een ondiepe schaal.
  • Roer voor de vinaigrette alle ingrediënten goed door elkaar, bestrooi met peper en zout en schenk driekwart ervan bij de bonen.
  • Roer het grootste deel van het bieslook of de peterselie en de meeste vis door de bonen, maar bewaar wat stukjes voor de garnering.
  • Leg de garnering op de salade, strooi de walnoten en de rest van de kruiden erover, besprenkel met de vinaigrette en serveer.

Bron: Het Negen Maanden Kookboek- Jane Middleton & George Rapitis.