Goed nieuws: i-mens gaat naar een nieuwe fase met zorgzame buurten

Warme en nabije zorg, dat is waar we steeds voor gaan en staan. Daarom zullen we ons blijven engageren voor het project Zorgzame Buurten.

Sinds 1 maart 2022 worden in Vlaanderen en Brussel 132 'Zorgzame Buurten' uitgewerkt. i-mens coördineert twee projecten: 'Buurtbouwstenen' in Aalst en het project 'Connection Karreveld' in Molenbeek. Daarnaast werken we aan veel andere Zorgzame Buurten in Vlaanderen mee als partner.

Initieel was er een projectduur van 2 jaar voorzien. Eind 2023 kregen alle Zorgzame Buurtprojecten, onverhoopt, de kans om extra middelen voor een derde projectjaar aan te vragen.

Ook met Buurtbouwstenen en Connection Karreveld breien we een vervolg aan de voorbije 2 jaar en gaan we over naar een nieuwe fase.

In deze fase zetten we in op het verduurzamen van het project in onze buurten en in onze organisatie. Het volgende jaar willen we onze aanpak, bij onze partners, de ELZ en het lokale bestuur, zoveel mogen delen en inbedden in beide buurten.

Een zorgzame buurt: wat is dat?

Zorgzame Buurten zijn projecten en wijken waarin formele (bv. thuisverpleging) en informele hulp (bv. van je buur of een lokale organisatie) op een slimme manier gecombineerd worden, zodat iedereen in de buurt de hulp of zorg krijgt die hij/zij/hun nodig heeft. Hoe klein of groot je zorgnood is en ongeacht je leeftijd: in een Zorgzame Buurt is iedereen er voor iedereen. Door een sterk burennetwerk, ondersteuning voor mantelzorgers, toegankelijke diensten en voorzieningen met elkaar te verbinden, ontstaat er hulp op maat van iedere zorgnood. Zodat alle inwoners van de buurt zo lang mogelijk comfortabel thuis of in de buurt kunnen blijven wonen.

Buurtbouwstenen en Connection Karreveld

i-mens coördineert 2 projecten: 'Buurtbouwstenen' (stationswijk en Linkeroever) in Aalst en 'Connection Karreveld' (Karreveldwijk) in Molenbeek. In Aalst fungeert de nieuwe i-mens site als fysiek ankerpunt in de buurt. We maken daar een heus i-mens buurtzorghuis.

Naast Buurtbouwstenen en Connection Karreveld, werkt i-mens mee aan 13 andere Zorgzame Buurten. Zorgzame Buurten is een initiatief van de Vlaamse Overheid.

Meer info over zorgzame buurten >

Vragen, suggesties of interesse in een mogelijke samenwerking?

Heb je een vraag omtrent onze projecten, suggesties of zie je opportuniteiten in een mogelijke samenwerking?

Neem gerust contact met onze expert buurtzorg Niels op.

Neem contact op met Niels