Smullen van het 'i-mens feestmenu'

Door Heleen Couvreur

Naast samenzijn zijn de feestdagen ook wel een beetje eetdagen. Onze goede voornemens sparen we wel op voor daarna. Inspiratie voor een volledig feestmenu kan je halen uit de recepten, met liefde samengesteld door i-mens collega's. Laat het smaken!

Blader meteen door naar het gerecht waar van je maag gaat knorren:

Gerookte zalmmousse

Wim - coördinator technische ondersteuning

Ingrediënten

  • 200 gr gerookte zalm
  • 200 gr roomkaas (Philadelphia)
  • 50 gr zure room
  • halve citroen
  • bieslook
  • peper

Bereidingswijze

  • Mix kort de gerookte zalm samen met de roomkaas, zure room en citroen
  • Breng het geheel op smaak met bieslook, dille, peper en zout
  • Serveertip: Lekker op een toastje of in een aperitiefglaasje met preischeuten

Mocktail 'Spicy Rosemary'

Eline - manager Aankopen, Aanbestedingen en Contracten

Ingrediënten

  • 40 ml honingsiroop
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 ml water
  • 100 gram honing
  • 10 takjes rozemarijn
  • 40 ml limoensap
  • 40 ml pompelmoessap
  • 30 ml bruis water
  • snuifje speculaaskruiden
  • half eiwit
  • afwerking: takje rozemarijn en pompelmoes zeste

Bereidingswijze

  • Maak de honingsiroop een dag op voorhand
  • Kook het water samen met de kristalsuiker en de honing op
  • Voeg rozemarijn toe, dek af en laat een nachtje trekken
  • Meng limoensap, pompelmoessap en de honingsiroop samen met een snuifje speculaaskruiden, enkele ijsblokjes en een half eiwit in een cocktailshaker. En nu goed shaken maar!
  • Tip: bij het shaken moet je ijsblokken horen breken in de shaker, daarom houden we de shaker naast het oor!
  • Cocktail serveren in een leuk glas met crushed ice, takje rozemarijn en pompelmoes zeste als garnering

Erwtensoep

Gwenny - verzorgende

Ingrediënten

  • 4 teentjes look
  • 2 grote ajuinen
  • 1200 gr erwten (diepvries of blik)
  • groentebouillon
  • 300 gr gerookt spek


Bereidingswijze

  • Stoof de ajuin en look aan met wat boter
  • Voeg de erwten toe en stoof even mee
  • Laat 40 min. sudderen
  • Bak intussen het spek
  • Mix de soep goed fijn
  • Voeg het spek toe en laat de soep nog even op het vuur staan
  • Kruid af naar smaak met peper en zout

Mafé met pindakaassaus

Mariama - verzorgende en kraamhulp

Ingrediënten

  • 2 ajuinen
  • 3 teentjes look
  • zout, peper, paprikapoeder en kippenkruiden
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gr
  • 1 blik tomatenpuree 70gr
  • 350 g pindakaas zonder stukjes
  • 1 courgette (in grote stukken)
  • 5 dikke wortelen (in grote stukken)
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 1 aubergine (in grote stukken)
  • kip in blokjes gesneden
  • cayennepeper en verse koriander naar smaak
  • 1 groene en 1 rode paprika
  • Vegatarisch? Vervang de kip door kikkererwten


Bereidingswijze

  • Bak de kippenblokjes aan in olijfolie. Kruid met peper en zout, kippenkruiden en paprikapoeder en cayennepeper
  • Haal de blokjes uit de pan/stoofpot en zet opzij
  • Stoof in dezelfde pot de ajuin en daarna de knoflook aan
  • Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, pindakaas, wortelen, 1L water en de bouillonblokjes toe. Kruid met peper en zout
  • Laat ongeveer 40 min. sudderen
  • Stoof intussen in een andere pan de courgetten, paprika en aubergine in olijfolie gedurende 10 min.
  • Voeg de courgette en kippenblokjes toe aan de stoofpot en laat nog 20 min. sudderen op een zacht vuurtje
  • Serveer met rijst, aardappelen of frietjes
  • Werk af met fijngehakte koriander

Lettertaart

Talitha - thuisverpleegkundige

Ingrediënten

  • 3 rollen kruimeldeeg (afhankelijk van de grootte van je taart) - alternatief: koekdeeg op basis van amandelpoeder
  • 250 g mascarpone
  • 250 g slagroom
  • 30 g bloemsuiker
  • ½ zakje klop-fix (slagroomversteviger)
  • Fruit en andere zoetigheden naar keuze voor decoratie


Bereidingswijze

  • Leg het sjabloon van de taart op het kruimeldeeg en snijd de vorm 2x uit
  • Prik gaatjes in het deeg en bak 9 min. in een voorverwarmde oven van 200°C. Laat afkoelen.
  • Maak de vulling door de mascarpone los te roeren in een kom en nadien de slagroom hierbij toe te voegen.
  • Mix eerst op lage snelheid tot de mascarpone is opgenomen. Voeg hierbij de bloemsuiker en mix op hoge snelheid tot het mengsel bijna stijf is. Voeg als laatste een half zakje klop-fix toe en bewaar het mengsel in de koelkast.
  • Doe de mascarponeroom in een spuitzak en spuit gelijkmatige toefjes over heel de koek
  • Leg er voorzichtig de tweede koek op en spuit opnieuw toefjes over heel de koek
  • Decoreer de taart naar keuze. Talitha koos voor vers fruit, meringue, chocoladebolletjes en zelfgemaakte macarons!

Kaastaart met koekjesbodem

Nico - preventieadviseur

Ingrediënten

  • 200gr speculaas
  • 75gr boter
  • 200gr roomkaas (Philadelphia)
  • 1 citroen
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 8 soeplepels suiker
  • 2dl room
  • 4 gelatineblaadjes van 2gr
  • 300gr mandarijntjes uit blik


Bereidingswijze

  • Week de gelatine in koud water
  • Vet de springvorm met platte bodem in en bekleed met boterpapier
  • Verpulver de koekjes met een deegrol of mixer
  • Smelt de boter in een pan en meng er de koekjes onder
  • Strijk het koekjesdeeg glad op de bodem van de taartvorm met bolle kant van een lepel
  • Klop de slagroom half stevig op
  • Laat de mandarijntjes uitlekken en vang het sap op
  • Verwarm 1dl sap met de suiker en vanillesuiker en meng er de uitgeknepen gelatine onder
  • Laat het een beetje afkoelen
  • Meng de roomkaas, citroensap van 1 citroen met het sap van de mandarijntjes tot een homogene massa
  • Voeg de slagroom toe en meng goed
  • Meng er nu de mandarijntjes voorzichtig onder
  • Giet het beslag over de koekjes, strijk het glad en laat enkele uren opstijven in de koelkast
  • Versier de taart met fruit en slagroom