Grenzen bewaken tijdens en na de zwangerschap

Door Sophie Beyers en Lien Ooms

"Als ik iets positief mag halen uit de coronacrisis, is het de rust die we als gezin ervaarden.” Aan het woord is Lien Ooms expert Jonge Gezinnen bij i-mens. Tijdens de zwangerschap van haar 3e zoontje Viktor, was er de lockdown. Lien zag er al snel het positieve van in: quality time met het gezin. Het deed haar beseffen hoe belangrijk het is om grenzen af te bakenen tijdens de 1ste weken na de bevalling.

“Ik ben blij dat de coronacrisis achter ons ligt, maar de timing was voor mij niet slecht”, steekt Lien van wal. “Ik was zwanger van Viktor. Hoewel ik het jammer vond dat mijn omgeving mijn buik niet zag groeien, had ik minder last van fysieke kwaaltjes door het rustige tempo van ons leven op dat moment. Een lege agenda, weekends vol quality time met man en kindjes, veel wandelen en spelen… Kortom, genieten van elkaar en de kleine dingen des levens.”

Het belang van rust

Lien beseft des te meer hoe belangrijk rust en herstel nodig is tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling, zelfs als die erg vlot verliep. “Toen Viktor geboren werd, waren er de bubbels. Er mocht maar een beperkt aantal mensen over de vloer komen. De rust die ik tijdens de zwangerschap ervaarde, zette zich voort. Het bezoek bleef beperkt tot een kort gesprekje aan het raam of op de oprit. We konden surfen op de golven van ons eigen ritme. En dat was heerlijk.”

Surfen op je eigen ritme na de bevalling is heerlijk

Lien, mama van 3 en expert Jonge Gezinnen

“Wat een verschil met de zwangerschappen en geboortes van de eerste 2 jongens. Toen durfde het bezoek al eens enkele uren blijven zitten. Ze zijn beiden geboren in de zomer, dus het kon gezellig worden op het terras. Ik genoot er op de momenten zelf uiteraard ook van, maar achteraf moest ik het uitzweten. Pas nadien merkte ik wat het van me had gevraagd. Je kreeg een oververmoeide mama en oververhitte baby als gevolg.”

“Ik kan alleen maar aanmoedigen dat kraamklinieken de kersverse mama afschermen van teveel bezoek en de duurtijd van een bezoek bewaken. Geef aan als je nood hebt aan rust. Daar is niets mis mee.”

Vraag en aanvaard hulp

Lien raadt elke jonge ouder aan om zich te laten omringen. “Durf hulp te vragen. We zijn op ons kwetsbaarst in deze periode. Luister naar je lichaam en hart om te bepalen hoeveel ondersteuning je nodig hebt. Aanvaard hulp als die zich aanbiedt. En geniet. Ikzelf had een kraamverzorgende. Ze heeft zoveel uit handen genomen. Ze nam de zorg voor Viktor mee op, zorgde ervoor dat ik kon rusten en bracht volwassen gesprekken in huis.”

Aanvaard hulp. En geniet.

Lien, mama van 3 en expert Jonge Gezinnen

Kraamzorg bij i-mens

Een vroedvrouw en kraamverzorgende zullen in onderling overleg bij jou starten. Ze fungeren als tandem en zullen je helpen om je grenzen te bewaken. Wanneer het moet, nemen ze de zorg over, maar moedigen ook aan het zelf te doen waar dat kan. Als i-mens vinden we het immers belangrijk dat mensen zelf de regie hebben over hun leven. “De kraamverzorgende en de vroedvrouw beseffen niet half hoeveel ze voor mij en mijn gezin betekend hebben in die periode”, besluit Lien.

Laat je ook bijstaan tijdens en na je zwangerschap

Een vroedvrouw aan huis kan je zowel tijdens als na de zwangerschap begeleiden, terwijl een kraamhulp je na de geboorte helpt bij het huishouden en de verzorging van je baby.

Vind meer info over deze diensten op onze pagina voor toekomstige ouders.

Diensten voor toekomstige ouders

Aanvullende diensten

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer