Geertrui en Yvan: mantelzorg binnen een koppel

Geertrui Geypens (59) heeft een variant van Parkinson. In 2014 kreeg ze de diagnose. Sindsdien passen zij en Yvan Vijnck (58), haar man en mantelzorger, hun leven aan naargelang de zorgnoden veranderen. “We moeten ons schikken naar wat kan en wat niet. Ons leven is veranderd, maar we zijn samen en gelukkig.”

Wanneer en hoe werd het duidelijk dat er iets aan de hand was?

Geertrui: "Ik had al langer symptomen. Ik was heel moe en beefde. Maar pas toen een collega zei 'ga eens naar die neuroloog, het is een goeie', ging de bal aan het rollen. De diagnose viel: Ataxie non Friedrich, een variant van Parkinson."

Yvan: "Dat zeggen we er altijd bij, dat het een variant van Parkinson is. Mensen hebben nog nooit gehoord van Ataxie non Friedrich. Het is een zeldzame neurologische aandoening, een spierziekte. Maar de symptomen lijken op die van Parkinson."

Wat gaat er door je heen als die diagnose valt?

Yvan: "Langs de ene kant voel je een soort opluchting, zo van 'oef, eindelijk, we weten wat het is'. Maar tegelijk besef je ook dat genezen niet meer kan. En dat is een klik die we allebei moesten maken. Er zal nu steeds minder en minder lukken. En daar moeten we rekening mee houden.

Toen we net op ons appartement woonden, kon Geertrui bijvoorbeeld nog te voet naar het centrum van Hasselt wandelen. Dan lukte het nog met een wandelstok. Nu enkel nog samen met de rolstoel."

Geertrui: "Met nieuwjaar vragen mensen wat je goede voornemens zijn. Ik hoop natuurlijk dat ik zo weinig mogelijk achteruit ga. Maar mijn echte voornemen is aanvaarden dat mijn gezondheid effectief achteruitgaat."

Hoe neemt zorg een plaats in jullie leven en relatie?

Yvan: "Mantelzorg heeft altijd een impact op je leven. 5 jaar geleden heb ik gezorgd voor mijn moeder die kanker had. Ik werkte deeltijds om de zorg te kunnen combineren met mijn werk. Mijn moeder woonde 22 kilometer verder. Dat lijkt niet ver, maar als je dat elke dag moet doen … Dat heeft ons ook gemotiveerd om in een appartement in Hasselt te gaan wonen. Zo zijn we dichter bij onze dochter, mocht het nodig zijn.

Mantelzorg heeft altijd een impact op je leven

Yves, mantelzorger van zijn vrouw

Ook nu werk ik halftijds om voldoende bij Geertrui te kunnen zijn. Ik ben degene die de boodschappen doet, het eten maakt en klaarzet, de administratie regelt, enzovoort. Mijn uurrooster op het werk is zo aangepast dat ik nooit langer dan 2 dagen na elkaar weg ben van huis."

Geertrui: "Dat geeft me rust, weten dat hij de dag nadien terug thuis is. Ik heb wel mijn bezigheden: om mijn fijne motoriek te oefenen doe ik aan kleuren voor volwassenen en handwerk. En ik lees ook graag. Maar toch voel ik me geruster als hij er is."

Kunnen jullie rekenen op professionele ondersteuning om de zorg te delen?

Geertrui: "De logopedist en kinesist komen aan huis, verschillende keren per week. Het is fijn dat dat kan."

Yvan: "Vroeger kuiste ik het hele appartement. Door mijn rugklachten werd dat te zwaar. Sinds een jaar hebben we een poetshulp. Een welkome verbetering.

In januari hebben we ook onze badkamer heringericht, met ondersteuning van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, red.). We hebben geen bad meer en de lavabo is aangepast zodat Geertrui kan zitten of er met haar rolstoel onder kan. Vroeger moest ik haar helpen om te wassen en kon ik pas vertrekken als zij klaar was. Dat hoeft nu niet meer."

Geertrui: "Die badkameraanpassing is heel fijn. Nu kan ik weer ongestoord mijn vrouwendingetjes doen. Dat geeft me het gevoel weer wat zelfstandiger te zijn."

Maken jullie ook tijd voor ontspanning, samen of apart?

Yvan: "Vroeger gingen we veel wandelen. We zaten in een wandelclub en deden gemiddeld 12 kilometer per wandeling. Dat lukt nu niet meer natuurlijk. Zelf doe ik zo veel mogelijk te voet: naar het station wandelen, de boodschappen halen."

We gaan nog steeds graag samen op reis. De neuroloog stimuleert het ook om actief te zijn en te blijven reizen

Yvan, mantelzorger van zijn vrouw

Geertrui: "Dit jaar word ik 60. Dat is een mijlpaal die we willen vieren. Dus we gaan met onze dochter en schoonzoon naar Eindhoven voor een aantal dagen. In de zomer gaan we ook nog naar Den Haag en in september naar Alicante. Daar kijken we naar uit."

Yvan: "De manier waarop we reizen is wel veranderd. We gaan minder lang, 4 à 5 dagen, maar iets regelmatiger. We reizen enkel nog met handbagage: een rolstoel duwen en 2 valiezen meenemen? Dat moet je eens proberen.

We nemen ook altijd een kamer die vlot bereikbaar is met de rolstoel. Daar zorgt onze dochter voor. Ze werkt op een reisbureau en zoekt alles op voorhand uit. Met die aanpassingen lukt het wel. En zolang het lukt, blijven we reizen. Het zijn fijne herinneringen om op terug te blikken. Daarom maak ik ook na elke reis een fotoboek, om na te genieten."

Wat is voor jullie belangrijk om voor elkaar te doen in tijden van zorg?

Geertrui: "Ik heb het getroffen met Yvan. Hij doet zo veel voor mij. Dus vind ik het belangrijk dat ik ook mijn best blijf doen. Ik wil me niet laten hangen of opgeven. Voor mezelf en voor de mensen die me graag zien en helpen."

Yvan: "Als koppel moet je aan 1 zeel blijven trekken. Zeker als 1 van de 2 meer ondersteuning en zorg nodig heeft. We kennen elkaar door en door. Op 27 april zijn we 36 jaar gehuwd. Geertrui klaagt zelden. Maar soms merk ik dat ze niet goed is, ook al spreekt ze dat niet uit."

Welke tips zouden jullie geven aan mensen die in een gelijkaardige situatie zitten?

Yvan: "Je leven verandert en je moet daarmee leren omgaan. Je moet je aanpassen en je leven herinrichten, zowel voor de persoon die zorg nodig heeft als de mantelzorger. Soms heb je eens een dipje of gaat het wat moeilijker, maar je mag je niet laten hangen."

Het is heel eenvoudig: niet opgeven en blijven vechten. Samen

Geertrui, vrouw van Yvan

Bedank je mantelzorger!

In het verhaal van Geertrui en Yvan lezen we heel veel dankbaarheid naar elkaar toe. Wil jij ook jouw mantelzorger bedanken? Op 23 juni is het Dag van de Mantelzorg. Hét moment bij uitstek voor een extra bedankje.

Klik op onderstaande afbeelding of op deze link en lees hoe je dat kan doen.