Epidurale verdoving

Er zijn heel wat meningen over verdoving tijdens de geboorte. Sommige mensen zijn er als de dood voor, anderen willen dan weer zo weinig mogelijk pijn voelen. In veel natuurlijke geboortes is de zogenaamde epidurale niet nodig, bij geboortes met complicaties kan het daarentegen vaak een noodzakelijke beslissing zijn. We zetten hieronder even alle feiten op en rijtje voor jou.

Epidurale verdoving

Bij de ruggenprik spuit de anesthesist (na verdoving van de huid) via een katheter verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels: de epidurale ruimte. Hier lopen zenuwen die pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren. Als die zenuwen worden uitgeschakeld, voel je de pijn van de weeën niet meer. Behalve pijnzenuwen lopen in deze ruimte ook zenuwen die de spieren in het onderlichaam aansturen. Na een ruggenprik kan dus ook de spierkracht in je benen tijdelijk afnemen en heb je ook minder gevoel in benen en onderbuik.

Het pijnstillende effect van een epidurale verdoving wordt na 10 à 20 minuten bereikt. Als het zover is, wordt de katheter aangesloten op een pijnpomp. Die dient doorlopend een kleine hoeveelheid verdovingsmiddel toe.

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van de ruggenprik is dat je de weeën minder tot zelfs helemaal niet voelt. Doordat de pijn volledig wegvalt kom je weer op krachten.

Het nadeel van een epidurale verdoving:

  • je moet in bed blijven liggen,
  • waardoor je baby soms minder goed kan indalen,
  • omdat je bekken minder plaats heeft en de zwaartekracht niet meer kan meewerken.

Je hebt hierdoor een hogere kans op inknippen tijdens de geboorte, gebruik van de zuignap tijdens de bevalling en verhoogde kans op keizersnede.

Bij een bevalling waar alles goed loopt, loont het de moeite om zo lang als mogelijk door het proces te gaan met de steun van je vroedvrouw en partner. Je hebt geen pijn meer bij een epidurale verdoving. Hierdoor maak je geen endorfines meer aan (natuurlijke pijnstilling), maar ook je baby krijgt deze natuurlijke pijnstilling niet meer. Je hebt meer kans op medische ingrepen tijdens de bevalling.

Goed om weten is dat de nadelen van een epidurale verdoving voor baby en mama veel kleiner worden naarmate er minder tijd zit tussen het plaatsen van de epidurale verdoving en de geboorte. Je hebt al wat arbeid achter de rug, je endorfinepeil staat al zo hoog dat ze niet meer geheel wegvallen, je baby is al verder gezakt, meer ontsluiting…

Noodzakelijk

Als het echter medisch noodzakelijk is (niet vorderende ontsluiting, langdurige inleiding, keizersnede), kan een epidurale verdoving een nodige, juiste en zelfs noodzakelijke beslissing zijn.

Je hoeft niet op voorhand te kiezen of je al dan niet een epidurale verdoving wenst. Bij ongeveer 5% van de vrouwen is het pijnstillende effect van de ruggenprik onvoldoende.

De ruggenprik is een medische ingreep. Daarom is stevige bewaking van jezelf en je kind noodzakelijk. Je krijgt in ieder geval een infuus, een bloeddrukmeter, CTG-bewaking (controle van de hartslag van je baby) en soms ook een blaaskatheter. Soms kunnen vervelende bijwerkingen optreden zoals hoofdpijn, krachtverlies in de benen, jeuk of verminderde blaasfunctie. De klachten zijn meestal tijdelijk van aard.

“Epidurale verdoving is een goede uitvinding indien nodig. ‘Natuur als het kan, techniek als het moet’.”