Een lappendeken van troost ter nagedachtenis van verzorgende Marleen

Door Evelien De Cock

Na een lang gevecht tegen baarmoederhalskanker, nam het team verzorgenden in Herzele in december 2021 afscheid van hun lieve collega Marleen. ‘In goede en slechte tijden’ luidt de leuze. Die is ook van toepassing op het hechte team, want ook na hun grote verlies vinden ze steun bij elkaar. Ze verzachten elkaars rouwperiode met een troostende babbel en ze maken lappendekens van Marleens kleding, als aandenken voor haar kinderen en haar man. Het team blijft zo letterlijk en figuurlijk met elkaar verweven.

Lappendeken voor verzorgende Marleen

Een liefdevol geschenk voor Marleens kinderen en man: een lappendeken van de kleding van Marleen, gemaakt door haar collega's

Eén voor allen, allen voor één

Het team verzorgenden in Herzele is stevig met elkaar verbonden. Samen uit eten gaan, carnaval vieren, gezellig barbecueën bij goed weer... ze zijn er voor elkaar op én naast het werk. De collega's maken echt tijd voor elkaar en zo wordt de onderlinge band steeds hechter.

In de zomer van 2020 krijgt verzorgende Marleen plots verschrikkelijk nieuws: ze heeft baarmoederhalskanker. De diagnose snijdt ook diep bij haar collega's.

Marleen was een geweldige verzorgende die iedereen evenveel aandacht gaf. Toen ze de diagnose baarmoederhalskanker kreeg, werd ieder van ons diep geraakt. We zijn als familie voor elkaar.

Kim Bâton, collega verzorgende van Marleen

De collega-verzorgenden laten elkaar tijdens deze moeilijke periodes geen moment los. Kim: “Tot op het einde van Marleens behandelingen, bleven we haar bezoeken. We gingen met haar naar een wellness, organiseerden nog een barbecue… zo bleven we toch nog van elkaar genieten.”

In goede en slechte tijden

Na maandenlange behandelingen en therapieën, krijgt de ziekte in december 2021 de bovenhand en overlijdt Marleen. Het verlies is een mokerslag voor haar familie en collega’s. Het gemis is gigantisch, maar de band tussen de verzorgenden brengt ook licht en verzachting in hun rouw.

De collega's kunnen bij elkaar terecht voor een verwarmend gesprek en rakelen samen leuke herinneringen op. Samen met collega’s Julie en Inge startte Kim ook met het maken van lappendekens van de kleding van Marleen, als aandenken voor Marleens dochter, zoon en man.

We wilden graag iets van Marleen aan haar kinderen geven. Haar kleding verknippen is moeilijk, maar we brengen er een deel van Marleen weer dichter bij haar geliefden mee. Het helpt ons ook om onze gedachten even te verzetten.

Kim, collega verzorgende van Marleen

Kim hoopt dat dit initiatief ook voor anderen die dierbaren hebben verloren verlichting kan brengen.

Lief en leed delen ... wat mooi dat het allebei kan bij het team verzorgenden in Herzele. Marleen heeft bij haar collega's en klanten overduidelijk een plekje veroverd dat voor altijd het hare zal blijven.