It’s BBQ time! Schoonmaakopwarmertje.

De zon gezien? Krijg je dan ook goesting om je barbecue ‘in gang te steken’? Vraag is: ben je er klaar voor? Kan je direct van start met een proper rooster? Of heeft het toch nog een schoonmaakbeurt nodig?

Enkele nuttige tips.

Je hebt geen sopjes met allerlei producten nodig.

Citroen lost veel vet op. Snij een citroen doormidden en wrijf het rooster ermee in, zowel aan de boven- als de onderkant. Laat het citroensap een tijdje haar werk doen.

Neem een prop aluminium en wrijf er je rooster mee schoon. Het is geen probleem dat niet alle zwart er af gaat. Een gebruikt rooster kan niet blinkend blijven.

Als alle (oude) etensresten verwijderd zijn, kan je met een gerust geweten aan je BBQ beginnen.

Of nog niet?

Je leest wel eens: wrijf het rooster voordat je barbecuet in met een doorgesneden rauwe aardappel. Waarom is dat? In een aardappel zit zetmeel en dit zetmeel legt een laagje op je rooster die het kleven van het voedsel aan je rooster voorkomt.

Dat bespaart je alvast nieuw schoonmaakwerk voor de volgende zonnige zondag.

Je barbecuefestijn is afgelopen?

Na het grillen draai je het rooster in een krant of een stuk papier. Maak het papier nat en laat het een nachtje rusten. Hupsakee, de volgende dag kun je het rooster moeiteloos afvegen met een doekje of opnieuw met een propje aluminium.

Nóg eenvoudiger? Het kan, maar je heb daarvoor wel een stukje gazon nodig. Laat je rooster een nachtje uitrusten op je gras en veeg het de volgende ochtend schoon.

Klaar in 1-2-3. Succes en geniet van de warme dagen.