Er staan heel wat veranderingen op til in het Vlaamse zorglandschap. Dit zowel op vlak van organisatie van de zorg, als de inhoudelijke visie op zorg. i-mens wil hierop inspelen als innovatief bedrijf en haar medewerkers meenemen in deze uitdagende toekomst. Al deze vernieuwingen gaan gepaard met een toenemende digitalisering van onze eigen werkorganisatie en processen en onze gebruikers die meer en meer digitaal gaan werken.

Hier vind je een overzicht van projecten die werden gerealiseerd met de financiële steun van ESF, de Vlaamse Overheid en Europa.

Emmertje vol, hoofd niet op hol

De job van een poetshulp met dienstencheques is niet simpel en vaak stresserend. Het is immers een eenzame job, waarbij je als poetshulp klantvriendelijk maar assertief dient te reageren naar de vaak veeleisende klanten. Problemen dien je als poetshulp zelf vaak ter plaatse op te lossen wat niet altijd gemakkelijk is. Bovendien gaat het om een fysiek zware job wat vaak zorgt voor langdurige afwezigheid. Het idee om zelf in deze situatie te verkeren, zorgt voor stress en voor onzekerheid. Verder wordt de poetshulp geconfronteerd met de digitalisering binnen de maatschappij – bijvoorbeeld prestaties dienen geregistreerd te worden in een app - wat ook een impact kan hebben.

Daarenboven was 2020 binnen een i-mens een uitdagend jaar wegens de fusie. Poetshulpen kregen nieuwe collega’s, soms een andere leidinggevende, nieuwe klanten... wat ervoor zorgde dat zij zich telkens opnieuw dienden aan te passen: nieuwe route uitzoeken, nieuwe tijdsplanning maken… En aanpassingen zijn niet altijd even gemakkelijk. Tenslotte heeft corona een bijkomende, negatieve, invloed op het stressgehalte bij onze medewerkers. Zo zagen ze hun leidinggevende en collega’s heel wat minder wat sommigen deed wankelen.

We merken de gevoeligheid aan stress bij onze medewerkers uit verschillende gesprekken en contacten. Ze zijn bezorgd over hun nabije toekomst. Dankzij de steun van het ESF en het Vlaams Cofinancieringsfonds kunnen wij hen ten volle ondersteunen en hen een houvast aanbieden door de opleiding ‘omgaan met stress’ te organiseren. Met deze opleiding willen we ervoor zorgen dat poetshulpen beter kunnen omgaan met stress en onzekere gevoelens. Waarbij ze leren hoe ze die gevoelens moeten uiten, hoe ze inzicht kunnen krijgen in eigen stressmechanismen en valkuilen en leren hoe het ze verschil kunnen ervaren tussen gezonde en ongezonde spanning.

De opleiding zal gegeven worden door hun eigen leidinggevende wat het vertrouwen doet opkrikken. De leidinggevenden volgen hiervoor zelf een workshop ‘omgaan met eigen stress’ en een train the trainer zodanig dat zij de gegeven informatie op een goede manier kunnen overbrengen naar de poetshulpen.

Projectperiode
januari 2021 – december 2022
Projectsteun

Bijdrage vanuit ESF: 64 000 euro
Bijdragen vanuit VCF: 96 000 euro