Vroedvrouw aan huis in Grimbergen

Medische begeleiding tijdens en na je zwangerschap

Een vroedvrouw aan huis begeleidt je in je vertrouwde omgeving, zowel voor als na je bevalling. Je vroedvrouw in Grimbergen staat je medisch bij en geeft raad bij al je vragen.

Wat doet een vroedvrouw aan huis?

De bezoekjes aan de gynaecoloog en de tijd in de kraamkliniek zijn vaak erg kort. Een vroedvrouw aan huis kan zowel voor als na de geboorte extra ondersteuning bieden.

Hij of zij beantwoordt je vragen en staat je bij met medische hulp.

Je vroedvrouw volgt je zwangerschap nauw op. Samen bereiden jullie zich voor op je bevalling en het ouderschap. Na de geboorte volgt je vroedkundige zowel het herstel van jou als mama als de ontwikkeling van je baby op.

Waarom een vroedvrouw?

Een ervaren vroedvrouw geeft je de bevestiging en geruststelling dat jij en je kindje het goed doen. Vanaf de eerste weken van je zwangerschap tot aan je eerste maanden als ouder. Hij of zij is nauw betrokken bij elke fase.

Kies voor extra zelfzorg en gemoedsrust. Laat je bijstaan door een vroedvrouw én kraamverzorgende. Samen vormen ze een geweldig team.

Je kraamhulp helpt je vanaf de laatste maand van je zwangerschap tot de eerste 3 maanden na de bevalling bij de verzorging van je baby en licht huishoudelijk werk. Zo heb je meer tijd om te genieten van je kleintje, maar ook tijd voor jezelf en je partner.

Meer weten over kraamhulp

Wat kost het?

Je hoeft zelf niets te betalen voor pre- en postnatale zorg door de vroedvrouw. Wij regelen dat rechtstreeks met je ziekenfonds via de derdebetalingsregeling. Jij hoeft daarvoor niets te doen.

Bij haar eerste bezoek, aan de start van de zorg, zal de vroedvrouw jou wel éénmalig een zorgbijdrage van 40 euro aanrekenen. Je kan gebruik maken van haar expertise tot maximaal 1 jaar na de geboorte.

Onze prenatale workshops vallen niet volledig onder de derdebetalersregeling, hiervoor krijg je een aparte afrekening.

Vroedvrouw aan huis in Grimbergen aanvragen? Bel 078 15 25 35 of vul onderstaand formulier in.

Zorg tijdens je zwangerschap

Je vroedvrouw volgt je zwangerschap nauw op. Ze controleert onder andere de harttonen en de ligging van je baby. En helpt je voorbereiden op de arbeid, de bevalling en het ouderschap.

Ze geeft je een geruststellend antwoord op tal van vragen zoals:

 • Wat kan je doen tegen zwangerschapskwaaltjes?
 • Wanneer moet je naar het ziekenhuis vertrekken?
 • Wat moet je meenemen naar het ziekenhuis?
 • Welke babyuitzet heb je echt nodig?
 • Kies je wel of niet voor borstvoeding?

Onder onze vroedvrouwen zijn er heel wat lactatiekundigen (IBCLC). Zij kunnen je zowel voor als tijdens de borstvoedingsperiode helpen met professioneel advies.

Zorg na je bevalling

De eerste weken na thuiskomst zijn vaak erg stressvol. Er komt dan ook veel op je af. Je vroedvrouw helpt je met advies op maat.

Na de geboorte volgt de vroedkundige zowel het herstel van de mama als de ontwikkeling van de baby op. Concreet gaat dit om zaken zoals:

 • opvolging lengte, gewicht en hoofomtrek van je kindje
 • hielprik: een bloedtest die zoekt naar aangeboren stofwisselingsziekten
 • fles- of borstvoeding
 • verzorging van de navelstreng
 • verzorging van de knip of keizersnee
 • tips bij babykrampjes

Je kan ook rekenen op haar mentale steun in deze fragiele periode. Alles om jou als ouder te doen schitteren en gemoedsrust te bieden!

Denk je eraan om borstvoeding te geven?

Bij i-mens word je geholpen met professioneel advies door onze vroedvrouwen en kraamverzorgenden.

Daarnaast werkten onze lactatiekundigen hard aan een eigen borstvoedingsbeleid. Want een goede borstvoedingsbegeleiding stopt niet na het verblijf in het ziekenhuis. Dit doen we aan de hand van internationale criteria, ondersteund door WHO en Unicef.

Het 7 puntenplan van ons borstvoedingsvriendelijk kraamzorg – en vroedvrouwenteam

 1. We informeren al onze medewerkers over ons borstvoedingsbeleid.
 2. Ons personeel krijgt een borstvoedingsopleiding, afgestemd op de functie.
 3. Toekomstige ouders kunnen workshops over borstvoeding bij ons volgen.
 4. Onze vroedvrouwen en lactatiekundigen ondersteunen mama’s aan huis die borstvoeding geven maximaal.
 5. We promoten exclusief borstvoeding tot wanneer de baby 6 maanden oud is.
 6. Een aangepaste omgeving maakt het onze medewerkers mogelijk om te kolven op het werk.
 7. We verwijzen door naar borstvoedingsorganisaties.

Bekijk hier ons borstvoedingsbeleid

Kan je of wens je geen borstvoeding te geven? Weet dan dat onze kraamverzorgenden en vroedvrouwen jou en je gezin ook met alle zorg zullen omringen. i-mens vindt dat elke ouder recht heeft op informatie en ondersteuning ongeacht de voeding van de baby(‘s).

Interessante artikels

Aanvullende diensten

Vroedvrouw aan huis aanvragen in Grimbergen

Over de aanvraag

Moet de zorg binnen de 48u of in het weekend opgestart of aangepast worden? Geef dit dan telefonisch door. Wij zijn 24u/24 en 7d/7 bereikbaar via: 078 15 25 35.

Over de klant

Voor wie is deze dienst of zorg bedoeld?

Vul hier de contactgegevens in van de persoon die we mogen contacteren bij vragen of updates over deze aanvraag.

Veelgestelde vragen

Je hoeft zelf niets te betalen voor de pre- en postnatale zorg door een vroedvrouw. Je ziekenfonds betaalt dit volledig terug. Wij regelen dit rechtstreeks met je ziekenfonds via de derdebetalersregeling. Jij hoeft niks te doen.

Bij haar eerste bezoek, aan de start van de zorg, zal de vroedvrouw jou wel éénmalig een zorgbijdrage van 40 euro aanrekenen. Je kan gebruik maken van haar expertise tot maximaal 1 jaar na de geboorte.

Onze zwangerschapsworkshops vallen niet onder de derdebetalersregeling. Hiervoor krijg je een aparte afrekening.

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, kan je een vroedvrouw aan huis aanvragen. De meeste mama's doen dit vanaf 12 weken. Je vroedvrouw kan je namelijk tijdens je zwangerschap al begeleiden. Zo kunnen jullie zich samen voorbereiden op je bevalling, arbeid, borstvoeding en het ouderschap.

Zowel tijdens als na de zwangerschap kan je rekenen op de ondersteuning en medische zorg van een vroedvrouw aan huis. Ze volgt niet alleen de gezondheid en ontwikkeling van jou en je baby op, maar biedt je ook informatie, advies, emotionele steun en een luisterend oor. Na een korte kraamperiode in het ziekenhuis is die extra ondersteuning zeker welkom.

Een vroedvrouw begeleidt je doorheen elke fase van de zwangerschap en erna. Zo kan je tot 1 jaar na de bevalling op haar warme zorg rekenen.

Meer weten over het takenpakket van een vroedvrouw.

Andere gemeentes in Vlaams-Brabant