Wanneer een beroep doen op thuisverpleging?

Bij een ingreep

Wanneer je arts je aanraadt dagelijks steunkousen te dragen, dan kan onze verpleegkundige helpen om deze aan- en uit te trekken. Het is niet altijd even makkelijk om dit alleen te doen. Zeker wanneer je al beperkt bent in je mobiliteit kan het aantrekken van aansluitende kousen een uitdaging zijn.

Compressietherapie

Je specialist of huisarts kan compressietherapie voorschrijven bij vochtophoping in de benen (oedeem). De vochtophoping kan zorgen voor wonden (veneuze ulcera) en een vlotte heling bemoeilijken. Compressietherapie voorkomt en behandelt deze wonden door verbanden volgens verschillende methoden aan te brengen rond het been. Dit stimuleert de bloeddoorstroming.

De verpleegkundige helpt je met de verbandwissel, dagelijkse verzorging en geeft je advies en ondersteuning.

Veneuze ulcera

Dit type wonde ontstaat door een verstoorde terugvloei van het bloed van de onderste ledematen naar het hart. Oorzaken hiervan kunnen slecht werkende kleppen en/of verminderde spierwerking zijn of een trombose.

De verpleegkundige kan helpen bij de preventie en wordt dan door specialist/huisarts gevraagd om compressietherapie (met zwachtels of kousen) toe te passen. Soms is er al een wonde ontstaan. Deze wordt veneuze ulcus genoemd. Ook in deze situaties kan het belangrijk zijn dat de compressietherapie wordt verdergezet om de wond goed te laten genezen. Dit wordt steeds door de behandelende arts bepaald.

De wondheling bij deze problematiek is specifiek en complex. In overleg met specialist/huisarts wordt er een wondbehandeling opgemaakt en indien nodig bijgestuurd. Meer info over wondzorg voor veneuze ulcera vind je hier.

Verband en steunkousen aanvragen