Veelgestelde vragen

Mondmaskers en handschoenen: we kunnen er niet meer omgeen ten tijde van Corona. Vaak is het dragen echter overbodig en worden ze ook foutief gebruikt.

Zo is bijvoorbeeld het dragen van handschoenen en een mondmasker niet nodig als je naar de supermarkt gaat. Afstand houden en de handen grondig wassen met water en zeep na het bezoek aan de supermarkt, volstaan als hygiënische maatregelen.

Het dragen van een mondmasker is echter wel verplicht bij gebruik van het openbaar vervoer en op drukke plaatsen (of waar de sociale afstandsregel van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd).

Daarnaast kan het dragen van een mondmasker zeker zinvol zijn wanneer je bijvoorbeeld in nauw contact staat met een besmette persoon, zoals onze zorgverleners. Ook wanneer je zelf besmet bent met het virus dien je een mondmasker te dragen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het is dan wel van groot belang dat de maskers op de juiste manier worden gedragen. Hoe moet dit dan? Bekijk het filmpje (Opleiding Verpleegkunde Thomas More Mechelen).

Door een goede hygiëne in acht te nemen, kunnen we de verspreiding van dit virus voorkomen of vertragen.

 1. Vermijd lichamelijk contact: geef geen hand of kus niet.
 2. Was je handen regelmatig en grondig met zeep.
 3. Als je moet hoesten of niezen, doe dit dan in een papieren zakdoek die je vervolgens weggooit in een afgesloten vuilnisbak.
 4. Moet je hoesten of niezen en heb je geen zakdoek bij de hand, nies dan in de elleboog.
 5. Verlucht je woning grondig.
 6. Respecteer steeds de 1,5 meter afstand bij ontvangst van een zorgverlener of bezoek.
 7. Kan de afstand niet gehouden worden, draag dan ter bescherming van jezelf en de zorgverlener een masker of bedek mond en neus met een sjaal.

Alle informatie van de overheid over de aanpak van het coronavirus en wat je zelf kunt doen is te vinden op www.info-coronavirus.be.

 • Was regelmatig en grondig je handen met water en vloeibare zeep. Droog je handen af met een aparte handdoek of keukenpapier. Of ontsmet je handen met ontsmettingsalcohol. Dit doe je altijd in de volgende gevallen:
  • Voor en na je bezoek aan je zorgvrager
  • Als je contact hebt gehad met lichaamsvochten, bloed of slijmvliezen (nadien ook ontsmettingsalcohol gebruiken).
  • Nadat jij of je zorgvrager geniest of gehoest hebben.
 • Bedek je neus en mond met een papieren zakdoek als je moet niezen, snuiten of hoesten. Gooi de zakdoek nadien in de vuilnisbak. Heb je geen zakdoek voorhanden? Hoest of nies in je elleboog. Vraag hetzelfde te doen aan je zorgvrager.
 • Raak je ogen, neus of mond zo weinig mogelijk aan.