Vooroordelen over vaders doorprikt: ook vaders zijn zorgzaam en gevoelig

Door Eline De Baets

Vooroordelen over vaders doorprikt: Tjorven toont dat vaders ook gevoelig en zorgzaam zijn

Of papa’s minder zorgzaam zijn en minder emoties delen met hun kinderen? Onzin bewijst kersverse papa Tjorven. ⁠Hij omschrijft zichzelf dan ook trots als de bezorgde vader. Zijn vrouw Willemijn kan dat alleen maar beamen. Praten over emoties vinden ze beiden erg belangrijk. Stereotypen zoals strenge vaders en gevoelige moeders zijn in dit gezin duidelijk passé.

Tjorven en Willemijn laten zich bijstaan door een kraamhulp en vroedvrouw aan huis.
Meer weten over kraamhulp en vroedkunde aan huis

Laat die emoties maar vloeien

Tjorven komt uit een groot gezin. Hij verloor al vrij vroeg z’n vader. “We hebben toen echt geleerd om met elkaar te praten als er iets is. Dat hoeft niet per se met familie te zijn, maar kan ook met vrienden. Als je er maar over praat”, vertelt hij.

Je hoeft niet te doen alsof er niks aan de hand is. Je mag zijn wie je bent en voelen wat je voelt, klinkt het.

“Als ons zoontje, Wannes, zich later pijn doet of verdrietig is, zullen we hem niet vertellen dat hij moet stoppen met huilen. Hij mag huilen, pijn hebben of verdrietig zijn. Dat is oké. Ik wil vooral dat hij er met ons over durft en kan praten.”

Papa's kunnen best alleen voor hun kinderen zorgen

Tjorven staat ‘s nachts regelmatig op om voor zijn zoontje te zorgen. Luiers verversen doet hij het liefst, nochtans niet iedereen z’n favoriete taakje. Nog een paar vooroordelen die hij doorprikt. “Ik vind het leuk om te zorgen en neem daarvoor mijn tijd”, vertelt Tjorven.

“Papa’s kunnen best alleen voor hun kinderen zorgen”, vindt Willemijn, de partner van Tjorven.

Het is zowel voor de mama als de papa even hard zoeken in het begin. Je moet vooral doen wat goed voelt.

Willemijn, partner van Tjorven

Haar papa voedde haar van bij de geboorte quasi in z’n eentje op. Hij is voor haar het levende bewijs dat papa’s alleen hun plan kunnen trekken. “Ik kwam nooit iets te kort”, vertelt Willemijn trots over haar vader.“ Ook Tjorven is een erg betrokken en zorgzame papa.

Mannelijke kraamhulp

Het is gek hoe we nog steeds in hokjes denken en onderscheid maken tussen vrouwen- en mannen-taken. En dat in een maatschappij waarin er steeds meer aandacht is voor genderneutraliteit.

“Ik werd er van bij het begin van de zwangerschap al mee geconfronteerd. Toen zat ik met heel veel vragen over het vaderschap. Helaas zijn bijna alle boeken geschreven vanuit het standpunt ‘Ik word mama’", vertelt Tjorven.

Het is erg fijn om eens van man tot man of van papa tot papa met elkaar te kunnen praten met kraamhulp Wim.

Tjorven, kersverse papa van Wannes

Gelukkig kan hij nu met al z’n vragen terecht bij kraamhulp Wim en vroedvrouw Virginie. "Ik vind het fantastisch dat we een mannelijke kraamhulp hebben. Een man kan dat even goed als een vrouw."

Laat je ook bijstaan tijdens en na je zwangerschap

Een vroedvrouw aan huis kan je zowel tijdens als na de zwangerschap begeleiden, terwijl een kraamhulp je na de geboorte helpt bij het huishouden en de verzorging van je baby.

Vind meer info over deze diensten op onze pagina voor toekomstige ouders.

Diensten voor toekomstige ouders
Kersverse ouders Willemijn en Tjorven met hun zoontje Wannes

Aanvullende diensten

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer