Probeer vrijwilligerswerk en kijk hoe het je bevalt

Door Els Van de Bourry

Chalid is vrijwilliger nachtoppas bij i-mens

i-mens vrijwilliger Chalid is 40 jaar jong, papa van een 2-jarige zoontje en staat niet stil. Na 20 jaar carrière als industrieel technisch operator bleek zijn hart warm te lopen voor een job in de zorg. Hij hakte knopen door en zette zich aan het studeren. Nu zit hij in zijn 2e jaar verpleegkunde. Twee nachten per week engageert hij zich als vrijwilliger-nachtoppas.

“Ik wil mijn steentje bijdragen aan de maatschappij”, geeft Chalid mee als antwoord op de vraag naar zijn motivatie voor het vrijwilligerswerk. “Er zijn zoveel mensen met noden die onze steun nodig hebben. We kunnen als vrijwilliger zoveel betekenen voor een ander.”

Chalid doet nachtoppas op vrijdag- en zaterdagnacht. “De andere nachten kan ik geen oppas doen, want ik ga in de week naar de les en moet studeren. Op zaterdag- en zondagmorgen na mijn nachtoppas vertrek ik direct naar huis, want mijn zoontje en vrouw hebben mij graag bij hen.”

Hoe ziet zo’n nachtoppas-shift er eigenlijk uit?

Moet je de hele nacht wakker blijven?

“Nee," lacht Chalid, "tijdens de nacht mag ik gelukkig slapen.

Ik kom bij de klant aan om 8u ’s avonds. We babbelen gezellig wat, ik zie er op toe dat de medicatie ingenomen wordt en rond 10u help ik de klant in bed. Ik ga dan ook slapen, maar laat mijn kamerdeur open.

Het is raar. Thuis ben ik een hele vaste slaper. Er mag spreekwoordelijk een bom naast mij ontploffen, ik slaap gewoon door. Maar tijdens mijn nachtoppas slaap ik heel licht. Bij de minste zucht ben ik wakker.

Mijn klant kan niet alleen in en uit bed. Soms gebeurt het dat hij iets wil drinken of naar het toilet moet. Ik bied hulp waar nodig. Nachtoppas geeft zekerheid voor de klant én de familie.

’s Morgens komt de thuisverpleging om de klant uit bed te halen, te wassen en aan te kleden. Om 8u ga ik naar huis. Sommige klanten vinden het fijn om samen te ontbijten, want de zorgverleners zijn dikwijls de enige mensen die zij op een dag te zien krijgen. En samen eten smaakt 10 keer beter dan als je alleen eet."

Je staat er niet alleen voor als vrijwilliger

“Vanuit i-mens worden de vrijwilligers goed begeleid. Een eerste kennismaking tussen klant en vrijwilliger gebeurt altijd samen met de coördinator vrijwilligerswerk.

Zij helpt ons met alle nodige administratie en legt goed uit wat mag en kan. Wij mogen bijvoorbeeld nooit geen medicatie klaarzetten, maar er wel op toezien dat de medicatie ingenomen wordt. We kunnen met alle vragen altijd bij haar terecht.”

Ik leer van mijn klanten

Chalid, vrijwilliger

“De mensen zijn ons heel erg dankbaar. Mijn allereerste klant is overleden en zijn kinderen hebben hun dankbaarheid naar mij en i-mens uitgesproken tijdens de afscheidsplechtigheid. Mijn tweede klant was tijdelijk immobiel en hield van sterrenkijken. Op mijn smartphone zocht ik voor hem de verschillende figuren op. Ik ben heel sociaal en praat graag. Daardoor bouw ik een goede band op met mijn klanten.

Ik leer van mijn klanten. Ze hebben zoveel levenservaring en wijsheid. Ik raad vrijwilligerswerk aan iedereen aan. Ik zou zeggen ‘probeer het en kijk hoe het je bevalt’. Ervaar het zelf en neem dan je besluit. Geloof niet blindelings alle etiketten die op mensen gekleefd worden."

"Een hoogleraar tijdens mijn studies zei: "behandel mensen zoals je zelf wil behandeld worden.“ "Sindsdien draag ik dit mee en voer ik het overtuigd uit.”

Vrijwilliger nachtoppas worden bij i-mens?

Maak mee het verschil voor mensen die ook 's nachts ondersteuning nodig hebben.

Bekijk nu onze vacatures nachtoppas

Aanvullende diensten

Ook interessant