Negatieve druktherapie voor 49 geïncludeerde patiënten

Door Eline De Wit

i-mens is samen met andere thuisverplegingsdiensten en zelfstandige thuisverpleegkundigen al meer dan 1 jaar actief in projecten negatieve druktherapie van het RIZIV. Deze therapie is een actieve wondbehandelingstechniek op basis van constante gecontroleerde druk. De projecten zijn een voorbeeld van een mooie samenwerking tussen de eerste lijn, de ziekenhuizen en de firma’s die het materiaal aanleveren. Omdat alles goed verloopt, kregen we toestemming om extra patiënten op te nemen. Deze projecten lopen minstens nog tot eind oktober 2020.

Specifieke wondverzorging

Negatieve druktherapie of vacuümtherapie is een behandeling waarbij een gecontroleerde onderdruk kan zorgen voor een snellere genezing van een wonde. De therapie kan ertoe leiden dat een patiënt minder lang in het ziekenhuis moet verblijven en met behulp van thuiszorg verder kan genezen. Binnen i-mens hebben wij al 49 mensen verzorgd met deze specifieke wondverzorging. De thuisverpleegkundige observeert hierbij de wonde en staat ook in voor de verbandwissel.

Doel van de projecten

Omdat er steeds meer vraag was om deze behandelingstechniek thuis verder te kunnen zetten, lanceerde het RIZIV meer dan een jaar geleden projecten om negatieve druktherapie in de thuisverpleging te onderzoeken.

De bedoeling van de projecten is onder andere om een terugbetaling te voorzien voor de toepassing van negatieve druktherapie, zodat de drempel voor thuiszorg verlaagd wordt en een onnodig ziekenhuisverblijf vermeden kan worden. Tijdens het project, dat maximum 21 dagen duurt, wordt de behandeling ook volledig vergoed.

Daarnaast wil het RIZIV met deze proefprojecten onderzoeken hoe de toepassing van de therapie verloopt in de thuiszorg en hoe de verschillende partijen deze wondverzorging in het algemeen ervaren.

Meer info over de proefprojecten vind je hier terug.

Ook interessant